laupäev, 8. oktoober 2016

Esimene ringitund

 
Meie esimeses ringitunnis saime kõigepelt tuttavaks. 
Seejärel rääkisime lemmikloomadest. Et kes ikkagi on lemmikloomad. Kas putukad võivad ka lemmikloomadeks olla? Missuguseid putukaid peetakse lemmikloomadena? Kas prussakaid peetakse? Aga ämblikke? Missuguseid ämblikke? Kas maod võivad ka lemmikloomadeks olla? Missugused soojamaaloomad võivad veel lemmikloomadeks olla? Kes on eksootiline lemmikloom?
Jõudsime järeldusele, et need kõik võivad olla lemmikloomadeks. Ainult, et me peame teadma, mida nad eluks vajavad, et olla terved ja õnnelikud. Ja et eksootiline lemmikloom on selline loom, kes meie kliimas looduses ei ela, on võõramaa loom. Nt. pesukaru, tarantel, geko jne.

Selleks et seda kõike teada saada, lähemegi  20.oktoobril 
TÜ Loodusmuuseumi õppekäigule
Teemaks "Eksootilised lemmikloomad"

Seejärel arutlesime putukate teemal. Et kus nemad elavad. Selge see, et kärbes lendab toas ringi ja sääsk elab küll väljas, kuid tuleb aknast tuppa ka. Aga kas vees ka putukaid elab? Ja kuidas need vee peal liikuda saavad ja ära ei upu?  Mitu jalga on veeputukal? Selge see, et kuus jalga! Ja kuidas ta vee peal saab püsida? Tal on laiad "sussid" jalas, millega saab vee peal püsida. Selleks, et ikka asjas kindel olla, meisterdasimegi endale veeputukad ja katsetasime järgi, kas ikka püsib vee peal või mitte.  Püsis küll ja liugles ka. Kahjuks oli meie putuka materjal üsna õhuke ja sellepärast vettis nii mõnigi putukas läbi ja ei suutnud enam vee peal püsida. Päris putukamaailmas aga ei ole putukas paberist ega vetti ka läbi ning suudab vägagi hästi veepeal hakkama saada. 
Ja päris tunni lõpus, kui osa lapsi olid juba ära läinud, vaatasime veel multifilme ühest kõigile tuttavast lemmikloomast.