neljapäev, 9. veebruar 2017

3.kl. tüdrukud teevad köögiteadust

Sel nädalal alustasime oma liitprojektiga "Piimast kohupiimaks" ja "Kohupiimast sõiraks"
Projektis osaleb 5 tüdrukut - Marta, Sofia, Keity-Lotta, Evelin  ja Berit. Berit oli sel nädalal haige.
Tegemist on liitprojektiga. Kogu praktilise külje teeb grupp koos. Hiljem jagunetakse kahte gruppi.
Üks grupp uurib, miks siis ikkagi piimast niimoodi kohupiim saab? Miks läheb piim hapnedes tükki, mis rohekaskollane vedelik seal on tekkinud? Mis üldse toimus piimaga, et see niimoodi hoopiski väikesteks tükkideks ja vadakuks jagune? Ja miks me saime 3-liitrisest ämbritäiest piimast nii vähe kohupiima?
Teine grupp hakkab uurima kohupiimast sõiraks muutumist. Miks see nii on? Mis toimus kohupiimaga, kui seda piima sees kuumutada? Kuidas tekkis sõiramass ja miks nii? Mis lõpuks välja tuli? Ja kuidas see maitseb?

Lahke taluperenaine oli meile 3 liitrit talupiima hapuks lasknud minna. Kooli köögipersonal oli nii lahke ja lasi meil köögis askeldada. Hapupiim tuli ju kohupiimaks saada. Päris huvitav oli vaadata, mis saab hapupiimast ja kuidas see potis lõhnab. Tegelikult ei lõhnanud, pigem nagu haises... Piima tuli potis sgada. Mõne aja pärast hakkas hapupiim tükkideks minema ja eraldus rohekaskollane vedelik - vadak, Veel mõni aeg segada ja peaaegu valmis. Tuli vaid kogu keedus sõelale kallata. Ning valmis see oligi - omatehtud kohupiim! Kui vähe seda sai kolmest liitrist piimast! 
Järgmisel teisipäeval läheme Puiestee maja õppekööki kohupiimast sõira tegema.