laupäev, 19. november 2016

Mida tegime selle nädala tundides?

  • Sel nädalal proovisime, kuidas töötab pudelist, joogikõrrest ja õhupallist meisterdatud veepump. 
Teooria ja videoõpetus oli üks, kuid tulemus sai hoopiski vägevam. 😊
Õpetaja oli enne pumbapudeli valmis teinud, kuid läbi katsetamata jätnud. Et mis seal siis ikka. Kõik sai ju tehtud video järgi, kus vesi nirises kenasti ja rahulikult sinna, kuhu pidi voolama.


Panime kõik asjad valmis, seadsime end vaatama, mis saab. Õpetaja täitis pudeli vajalikul määral veega. Puhus õhupalli täis ning tõmbas selle pudeli otsa. Sa tuline jutt, kus pump alles töötas! Elevust oli palju. Ja rõõmu-lusti ka. Küllap lapsed kirjeldasid seda lustlikku olukorda. 

Miks siis meie pump nii ägedalt pumpama hakkas? Sellepärast, et materjaliks kasutatud kõrs oli liiga jäme ja õhupall sai liiga täis puhutud. Nõnda see meie pump siis ülivõimsalt tööle hakkaski. 
Loomulikult seletasime lahti, milleks oli tarvis õhupalli ja mis tegelikult vee purskama pani.

  • Veel proovisime, kas veega täidetud kilekotti saab teravate pliiatsitega läbi torgata ilma, et see katki läheks ja vesi välja valguks. Sai küll! Vähemalt kaheksa pliiatsit sai kasutusele võetud. Ikka kott veekindel. Kuid tarvitses vaid üks pliiats välja tõmmata, kui vesi kohe välja voolama hakkas ning kott veest tühjaks voolas. 

  • Teises tunnis uurisime enda keha toimimist. Et kus siis ikka on meie keha raskuskese. Miks ei saa kohe vastu seina seistes ja sealt ette kummardudes maast asja kätte ilma, et me ninuli ei kukkuks, kui ometigi kesk põrandat olles pole see probleemiks? 
  • Miks kõikuval laeval viibides meil tasakaal kaob ja kuidas mõjutab meie tasakaalu see, kas hoiame silmad lahti või silmad kinni. Kus asub meie keha tasakaaluorgan ja muudki veel.

Sel korral pilte ega videoklippi teha ei saanud. Sest kogu aeg oli vaja tegutseda ning pildistamiseks mahti ei olnudki.